onsdag 7 maj 2014

bagels - recept

Bagels är något av det godaste jag vet, självklart när jag mannen satt och pratade om USA så kom lusten efter bagels som ett brev på posten. Upptäckte sen när jag väl hade börjat bakade att jag inte hade blåbär hemma, så det fick bli tranbärsbagels och så hade vi en gammal ost som behövdes användas så den fick åka ner i den andra satsen. Mitt recept är baserat Leila Lindholms recept, med visa justeringar.

Recept till 14 bagels.

Degen:
  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2.5 tsk salt
    Nybakta Bagels
  • 2 msk honung
  • 13.5 dl vetemjöl
  •  vatten till kokning 
Fyllningarna:
  • ost (efter smak)
  • tranbär (efter smak)

Topping:
  • vallmofrön
  • mörk choklad
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung samt evt. fyllning
  2. Tillsätt lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
  4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 14 bitar.
  6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
  7. Jäs dom under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
  11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
  12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över etv topping
  13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar