onsdag 4 juni 2014

ljusa frallor - recept

Fick sån lust att baka idag, så sagt och gjort blev det en gäng ljusa frallor eller bergis


Till 40 mindre bergis behövs:

50 g jäst
5 dl mjölk
175 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk socker
2 tsk salt
4 dl dinkel- eller speltmjöl
10-11 dl vetemjöl

25 g flytande margarin

1 uppvispat ägg samt vallmofrön som garnering.


Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält den större mängden smör eller margarin (175 g) och häll i mjölken. Värm blandningen så att den är fingervarm, ca 37°C. Rör ut jästen i lite av margarin- och mjölkblandningen.

Tillsätt resten av degvätskan, ägget, socker och salt.
Rör ner mjölet lite i taget. Knåda degen kraftigt i 5-10 minuter.

Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar drygt 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite. 
Dela degen i 4 delar.

Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 20 cm x 50 cm stor. Pensla degen med det smälta smöret eller margarinet och vik degen tredubbel från långsida till långsida. 
Skär varje sådan längd i 10 bitar.

Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt.


Låt bröden jäsa i ½-1 timme. 
Sätt ugnen på 275 °C.
Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. 
Grädda dem i 7-10 min, eller tills de får fin färg.


Inte alls fel...

Emma

0 kommentarer:

Skicka en kommentar