Till 40 mindre bergis behövs:
50 g jäst
5 dl mjölk
175 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk socker
2 tsk salt
4 dl dinkel- eller speltmjöl
10-11 dl vetemjöl
25 g flytande margarin
1 uppvispat ägg samt vallmofrön som garnering.
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält den större mängden smör eller margarin (175 g) och häll i mjölken. Värm blandningen så att den är fingervarm, ca 37°C. Rör ut jästen i lite av margarin- och mjölkblandningen.
Tillsätt resten av degvätskan, ägget, socker och salt.
Rör ner mjölet lite i taget. Knåda degen kraftigt i 5-10 minuter.
Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar drygt 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite.
Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar drygt 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite.
Dela degen i 4 delar.
Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 20 cm x 50 cm stor. Pensla degen med det smälta smöret eller margarinet och vik degen tredubbel från långsida till långsida.
Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 20 cm x 50 cm stor. Pensla degen med det smälta smöret eller margarinet och vik degen tredubbel från långsida till långsida.
Skär varje sådan längd i 10 bitar.
Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt.
Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt.
Låt bröden jäsa i ½-1 timme.
Sätt ugnen på 275 °C.
Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
Grädda dem i 7-10 min, eller tills de får fin färg.
Inte alls fel...
Emma
0 kommentarer:
Skicka en kommentar